Laktozes nepanesība

Piens un piena produkti ir īpaši svarīgi veselīgai Jūsu bērna izaugsmei, jo tie nodrošina, piemēram, daudz vērtīgā kalcija, kas ir nepieciešams kā pamatelements veselīgai kaulu augšanai.

Dažiem bērniem lietojot pienu rodas problēmas, jo piens satur laktozi (piena cukuru), bet viņu organisms nevar pilnvērtīgi to pārstrādāt (laktozes nepanesība). Šāda nepanesība bieži izpaužas kā sāpes vēderā, vēdera uzpūšanās vai caureja.

Šajā rakstā Jūs uzzināsiet visu par laktozes nepanesību.

Kas ir laktozes nepanesība?

Kas ir laktozes nepanesība?

Laktoze ir dabīgs ogļhidrāts, kas atrodams visos piena produktos. Par laktozes nepanesību (= laktāzes trūkumu) runā tad, ja simptomi parādās pēc ēšanas, vēderā jūtams diskomforts.

Cilvēki ar laktozes nepanesību laktozi nevar vai nepietiekami var sagremot. Ja laktāzes trūkst, piena cukurs netiek sašķelts un tas neuzsūcas, tāpēc tā daudzums zarnās ievērojami palielinās. Tādējādi, laktoze nav pietiekami efektīvi sadalīta tās komponentēs - glikozē un galaktozē, tāpēc lielākos daudzumos nonāk resnajā zarnā nesašķelta. Tur tā metabolizējas ar zarnu mikrofloru, veidojot gāzi (meteorisms), vai pēc piena produktu  lietošanas parādās caureja un sāpes vēderā.

Cilvēki ar laktozes nepanesību nav slimi, bet tiem būtu jāpievērš īpaša uzmanība savam uzturam. Būtu jāizvairās no produktiem, kuru sastāvā ir liels piena cukuru daudzums,  tajā pašā laikā, piena un piena produktus nevar pilnībā izslēgt, jo tie sniedz svarīgas uzturvielas. Šobrīd cilvēkiem ar laktozes nepanesību ir pieejami īpaši produkti bez laktozes vai ar samazinātu tās daudzumu.

Laktozes nepanesība ir diezgan bieži sastopama organisma reakcija uz piena produktiem. Vācijā apmēram 15% populācijas ir laktozes nepanesība. Latvijā tie varētu būt aptuveni 25%.

Kādēļ organismam ir nepieciešama laktoze?

Kādēļ organismam ir nepieciešama laktoze?

Laktoze ir galvenais ogļhidrāts zīdītāju pienā.

Arī krūts piens satur lielu daļu no laktozes (aptuveni 7g / 100 ml), padarot to par galveno enerģijas avotu zīdainim. Gremošanas laikā laktoze nonāk tievajās zarnās, un tur tiek sašķelta pa komponentiem glikozē un galaktozē. Pēc tam šie bloki caur zarnu sieniņām tiek pievienoti asinsritē un tiek izmantoti kā enerģija organisma šūnām. Turklāt, laktoze zīdainim veicina veselīgu zarnu mikrofloru.

Vai mans bērns cieš no laktozes nepanesības?

Vai mans bērns cieš no laktozes nepanesības?

Iespējamie simptomi un testēšanas metodes

Laktozes nepanesība izpaužas ar simptomiem kuņģa-zarnu apvidū, kas paradās pēc piena un piena produktu patēriņa. Iespējamie simptomi ir vēdera uzpūšanās, sāpes vēderā, caureja un slikta dūša.

Simptomi lielā mērā ir atkarīga no individuālas laktozes nepanesības pakāpes un ir ļoti nespecifiski. Lai izslēgtu citus iemeslus  Jums noteikti vajadzētu runāt ar savu pediatru par aizdomām.

Pediatram ir iespēja pārbaudīt Jūsu aizdomas par laktozes nepanesību, izmantojot parasto testēšanas metodi.

Piemēram, ir  izstrādāts elptests, kas pārbauda H2 koncentrācijas palielināšanos elpojamā gaisā (ūdeņraža elpa tests). Šis tests ir ļoti uzticams un ir labi piemērots maziem bērniem no viena gada vecuma: bērnam nepieciešams dzert tukšā dūšā laktozes šķīdumu. Turpmākajās stundās tiek mērīts ūdeņraža saturs izelpā.

Kas slēpjas zem vārda „nepanesība” un ”alerģija”?

Kas slēpjas zem vārda „nepanesība” un ”alerģija”?

Pārtikas alerģija ir diezgan atšķirīga no pārtikas nepanesības. Ar pārtikas alerģiju vienmēr tiek ietekmēta imūnsistēma. Šeit imūnsistēma reaģē ar aizsargreakciju uz dažām vielām (olbaltumvielas), kas ir nekaitīgas veseliem cilvēkiem. Bieži vien jau minimālos daudzumos ir reakcija. Tipiski alerģijas simptomi ir šķaudīšana, nieze un ādas izsitumi, sarkanas acis un sēkšana.

Pie pārtikas nepanesības imūnsistēma netiek ietekmēta. Viens no iemesliem var būt mazāka vai iztrūkstoša gremošanas fermentu aktivitāte zarnās, piemēram, kas var novest pie dažādiem simptomiem kuņģa-zarnu apvidū, saņemot atbilstošo ēdienu. Pārtikas uzņemšana ir ļoti svarīgi. Tātad - atšķirībā no pārtikas alerģijas – bieži, nelieli daudzumi, labi panesami.

Ir svarīgi atšķirt īstu govs piena olbaltumvielu alerģiju un laktozes nepanesības:

Gadījumā, ja ir govs piena olbaltumvielu alerģija no govs piena ir pilnībā jaizvairās un jāmeklē kalcija bagāta alternatīva, konsultējoties ar ārstu.

Pie laktozes nepanesības piens un piena produkti, tomēr individuāli var būt labi panesami. Daži cilvēki var lietot nelielos daudzumos, piemēram, pusglāzi piena dienā vai kādu jogurtu, bet citi reaģē pat uz nelielu tā daudzumu. Pie laktozes nepanesības organisms nespēj noārdīt laktozi. Tāpēc bezlaktozes produktus rekomendējam uzņemt vienlaicīgi ar visiem uzturvielām bagātiem produktiem.

Ir svarīgi, lai Jūs konsultētos ar ārstu, ja ir aizdomas par govs piena olbaltumvielu alerģiju vai laktozes nepanesību, cik drīz vien iespējams. Tas nodrošinās savlaicīgu diagnostiku, kas var Jums palīdzēt.

Vai pie laktozes nepanesības ir pilnībā jāatsakās no piena?

Vai pie laktozes nepanesības ir pilnībā jāatsakās no piena?

Daudzi cilvēki uzskata, ja ir laktozes nepanesība pilnībā ir jāizvairās no piena un bieži savā ģimenē nelieto pienu un tā produktus. Tomēr, tas nav pareizi, jo pat ar smagu laktozes nepanesību, individuāli, ir dažādi produkti ar laktozi, ko panes bez diskomforta.

Piens un piena produkti satur daudz veselīgu uzturvielu - īpaši svarīgs kalcija piegādātājs. Tāpēc izvairīšanās ir ļoti bīstama, īpaši maziem bērniem, jo veidojot veselīgus kaulus organisms ir jānodrošina ar pietiekamu kalcija uzņemšanu. Zīdaiņa vecumā kaulu augšana ir īpaši spēcīga.

Pirms izmantot bezlaktozes piena pārtikas produktus, Jums vajadzētu konsultēties ar savu pediatru. Viņš var Jums ieteikt un noteikt, vai šī diēta ir piemērota Jūsu bērnam.

Kā sadzīvot ar laktozes nepanesību?

Kā sadzīvot ar laktozes nepanesību?

Ja Jums vai Jūsu bērnam ir diagnosticēta laktozes nepanesība, diēta ir jāmaina. Laktozes nepanesība nav ārstējama, bet ar veselīgu uzturu, simptomi bieži vien var pilnībā izzust.

Sākotnēji vajadzētu iztikt ar bez laktozes saturošiem pārtikas produktiem, lai nomierinātu zarnas. Pēc kāda laika vēlreiz var sākt lietot laktozi mazos daudzumos. Daudzums ir atkarīgs no smaguma pakāpes. To būtu jāpārbauda, ​​cik daudz laktozi ķermenis var izturēt - kādā laikā, kādā daudzumā un ar kādiem pārtikas produktiem vislabāk. Maltītes laikā laktoze ir labāk panesama nekā starp maltītēm. Piena produkti, piemēram, siers satur ļoti maz laktozi un bieži vien ir ļoti labi panesams. Arī jogurts ir veselīga alternatīva, ko bieži vien mazos daudzumos ļoti labi panes.

Neviens nav ierobežots sava uztura izvēlē, tomēr izvēle paliek aiz Jums. Lai samazinātu diskomfortu, šobrīd ir pieejams plašs bez laktozes produktu sortments.

Pārtikas pārskats

Pārtikas pārskats

Parasti šādi pārtikas produkti nesatur laktozi:

  •  Augļu sulas, minerālūdens, tēja
  •  Augļi, pākšaugi un tīri dārzeņi
  •  Makaroni, rīsi
  •  Labība, graudaugu pārslas
  •  Olas
  •  Medus, ievārījums
  •  Garšaugi, garšvielas
  •  Rieksti

 

Pārtikas produkti, kas satur laktozi:

Vienmēr pievērs uzmanību etiķetei!

Feta siers, 45% tauku saturs

0,5g laktoze/100g

Sviests

0,6g laktoze/100g

Siers šķēlītēs, mīksts siers, ciets siers

< 1g laktoze/100g

Svaigais siers, 10-70 % tauku saturs

2,0-3,8g laktoze/100g

Biezpiens

2,5-3,4g laktoze/100g

Skābais krējums

3,0g laktoze/100g

Jogurts

3,2-5,6g laktoze/100g

Saldais krējums, 30% tauku saturs

3,3g laktoze/100g

Kausētais siers

3,4-7,5g laktoze/100g

Deserti (krēmi, pudiņi, rīsu pudiņš uc.)

3,5-6,0g laktoze/100g

Rūgušpiens, kefīrs

4,0g laktoze/100g

Kazas piens

4,2g laktoze/100g

Piena kokteilis

4,4-5,4g laktoze/100g

Sūkalas

4,7g laktoze/100g

Govs piens

4,8g laktoze/100g

Šokolāde

9,5g laktoze/100g

Piena pulveris

38,0-51,5g laktoze/100g

Atsauce: Souci Fachmann Kraut, 2008

 

Pārtikas produkti, kas var saturēt laktozi

Lūdzu, rūpīgi pārbaudiet etiķeti un informāciju par uzturvērtību.

  • Margarīns
  • Salātu mērces, majonēze
  • Desas
  • Pastētes
  • Biezinātāji, saistvielas
  • Gatavās maltītes, zivju konservi
  • Maizes izstrādājumi