Labākie niacīna avoti
Īpaši bagātas ar niacīnu ir zivis un gaļa, arī olas, veseli graudi, pākšaugi, dārzeņi un augļi. Tomēr, nikotīnskābe no augiem ir sliktāka organismā nekā no dzīvnieku izcelsmes produktiem. Labā ziņa: Niacīns ir relatīvi stabils: siltumā, gaismā un gaisā, tvaicējot bojā iet tikai aptuveni divdesmit procenti. Niacīns veidojas no aminoskābes (triptofāna), tas ir ar proteīniem bagāto produktu drošā puse.
Deficīta simptomi
Ja organismā trūkst niacīna, cilvēks saslimst ar pelagru (PP – pelagra preventing). Saslimšanas rezultātā rodas traucējumi gremošanas orgānos, bojājumi ādā, mutes gļotādā u.tml., kā arī novērojamas smagas psihes izmaiņas – pat depresija un plānprātība. Pelagra ir saslimšana, kuras pamatsimptomi ir dermatīti, caurejas, nervu bojājumi un demence.
Pirmā pazīme var būt apetītes zudums, apvienojumā ar sausu muti un svara zudums. Var būt reibonis, galvassāpes un neliels apjukums.