B12 vitamīns

Kāpēc B12 vitamīns ir tik svarīgs?

Piens satur B12 vitamīnu

B12 vitamīns piedalās sarkano asins ķermenīšu veidošanā, aminoskābju un nukleīnskābju maiņā, stimulē aknu un nervu sistēmas darbību. Turklāt, B12 vitamīns, kā arī folskābes veidošanās kontrolē šūnu augšanas procesus organismā.

Labākie B12 vitamīna avoti

B12 vitamīns ir atrodams tikai dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, aknas, gaļa, olas, piens, siers. Līdz ar to visstingrākie veģetārieši var iedzīvoties B12 vitamīna deficītā.  Veģetārieši, kuru ēdienkartē ir pietiekamā daudzumā piena produkti un olas deficīta simptomi ir reti.

B12 vitamīns salīdzinot ar citiem vitamīniem ir samērā nejūtīgs pret ārējiem faktoriem un organismā ir nepieciešams tikai nelielos daudzumos, taču tāpat ir ļoti svarīgs.

Deficīta simptomi

B12 vitamīna trūkumu var konstatēt laboratoriski. Organismam ir problēmas veidot jaunas asins šūnas, var būt neiroloģiski traucējumi.  Pirmās pazīmes: vājums, bālums, sirdsklauves, elpas trūkums un cilvēks ļoti ātri nogurst.