Intervija par HiPP bioloģisko zīmogu

Bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas ražošana plaukst. Bet vai bioloģiskā pārtika tiešām ir veselīga uztura garantija? Sākot no šokolādes līdz čipsiem - mūsdienās visu atļauts saukt par bioloģisko produktu, ja tas atbilst likumdošanas prasībām.

Prof. Dr. Klauss Hips ir ietekmējis bioloģisko lauksaimniecību Vācijā kā neviens cits. Viņš vēlas Tev sīkāk paskaidrot atšķirību starp standarta bioloģiskajiem produktiem un HiPP bioloģisko kvalitāti.

Jums ir savs bioloģiskais zīmogs. Kāpēc?

K. Hips: Pirmkārt, tas radies, pateicoties senām tradīcijām. Mēs sākām nodarboties ar bioloģisko lauksaimniecību vairāk nekā pirms 50 gadiem. Tajā laikā bioloģiskā lauksaimniecība nebija populārs temats. Mēs gājām pretī plūsmai un ar pilnīgu pārliecību veicinājām bioloģisko lauksaimniecību. To darot, mēs radījām jaunus standartus bērnu pārtikas kvalitātē. Šie kvalitātes parametri tiek ņemti vērā, izvēloties augsni, stādot un apstrādājot izejvielas, un tie ir sastopami katrā HiPP bioloģiskās pārtikas burciņā.

Bet arī ES bioloģiskās lauksaimniecības logotips atspoguļo kvalitāti, vai ne?

K. Hips: Protams. ES Bioloģiskās Lauksaimniecības Regula ir laba lieta. Tā aizliedz ķīmisku un sintētisku aerosolu un mēslošanas līdzekļu izmantošanu, gēnu inženieriju augos, mākslīgās krāsas un konservantus, kā arī aromatizētāju un garšas pastiprinātājus.

Bet vai tad joprojām ir jāizmanto atsevišķs bioloģiskais zīmogs?

K. Hips: Noteikti. Standarta bioloģiskais zīmogs ir labs un svarīgs. Tomēr tas neietver sevī bioloģisko produktu kvalitātes pārbaudi pēc to izaudzēšanas. Piesārņojums gaisā, augsnē vai no kaimiņu laukiem joprojām var ietekmēt iestādītos augļus, dārzeņus vai graudus. Attiecīgi bērnu pārtikas noteikumi pieļauj mazu pesticīdu daudzumu bērnu pārtikā. HiPP gadījumā tas tā nav. Mēs tiecamies pēc daudz mazāka daudzuma, nekā prasa likums: tas nozīmē, ka mēs nepieļaujam šīs atliekas, un tāpēc veicam pilnīgas kvalitātes pārbaudes augstākajā tehnoloģiskajā līmenī. Tikai nevainojami bioloģiskie produkti tiek iepildīti burciņās un saņem mūsu bioloģisko zīmogu.

HiPP bioloģiskais zīmogs pārstāv augstākos pārtikas tīrības standartus. Kā to šodien var panākt?

K. Hips: Pirmkārt, mēs ņemam augsnes paraugus, lai noskaidrotu, vai konkrētais lauks ir piemērots. Mēs jau pirms daudziem gadiem noslēdzām līgumus par vispiemērotākajām audzēšanas platībām mūsu dārzeņiem. Gadu desmitu laikā esam ieguvuši īpašas zināšanas par kultūru maiņu. Mēs atbalstām arī bioloģiskos lauksaimniekus un cieši sadarbojamies ar viņiem. Vēlāk, piegādes posmā, pieņemam produktus tikai tad, ja tie ir izpildījuši stingrās HiPP pārtikas tīrības prasības mūsu laboratorijas testos.

Cik tālu jūs kontrolējat kaitīgās vielas?

K. Hips: Mēs pārbaudām vairāk nekā 1000 kaitīgu vielu, kas ir ievērojami vairāk, nekā to prasa likums. Tas, ko jūs pērkat vienā no mūsu burciņām, ir izturējis apmēram 260 pārbaudes. Mēs noteikti esam stingrāki, nekā to prasa likums. Izmantojot mūsu jutīgo mērīšanas tehnoloģiju, mēs varam atrast vienu sāls graudu 25 m peldbaseinā. HiPP ir brīvprātīgi noteikusi ārkārtīgi stingrus ierobežojumus attiecībā uz visām šobrīd zināmajām kaitīgajām vielām un piemaisījumiem. Tomēr vērtīgu ieguldījumu pārtikas tīrībā, protams, sniedz paši bioloģiskie lauksaimnieki: viņi daudzus gadu desmitus ir zinājuši mūsu bezkompromisa nostāju. Mēs esam kopīgi apņēmušies nodrošināt visaugstāko kvalitāti. Un to darām jau no paša sākuma.